Schragen: ideaal als werkbank, steiger of tafelonderstel

schragen

Als je in het bezit bent van bijvoorbeeld ramen met houten kozijnen of van houten gevelbekleding, dan zul je je ongetwijfeld beseffen dat je dit houtwerk af en toe zult moeten overschilderen. Natuurlijk kan het dan zijn dat je vooral de hogere plekken niet of nauwelijks kunt bereiken. Als je een manier zoekt waarop je veilig wat meer in de hoogte kunt werken, dan zijn schragen de oplossing. Schragen kenmerken zich door hun twee langwerpige ondersteuningsbalken die je van elkaar af kunt bewegen om er zo, met behulp van een draagvlak, een steiger van te maken. Evengoed worden schragen als werkbank ingezet. Het handige hiervan is onder meer dat je schragen kunt inklappen en dus in huis kunt bewaren zonder dat ze veel ruimte in beslag nemen. Dat inklappen zul je ongetwijfeld niet doen wanneer je je schragen gebruikt als onderstel voor je eettafel, iets dat wil zeggen dat je met schragen dus ook je eigen eettafel kunt creëren.

schragen

Hoe bereik je optimale veiligheid?

Zet je schragen in als werkbank of (vooral) als steiger, dan is het uiteraard van essentieel belang dat dit veilig gebeurt. Wanneer je op schragenjacht gaat, let daarom met extra aandacht op de volgende twee aspecten:

• De spreidbeveiliging moet echt goed zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat je schragen niet plotseling inklappen terwijl je erop aan het werk bent.

• Het draagvermogen moet ruim voldoende zijn om bijvoorbeeld jouw lichaamsgewicht te dragen.